به طور کلی برای خرید دستگاه یو پی اس، سه نوع اصلی پیش روی خواهید داشت؛ این سه نوع دستگاه یو پی اس را تحت عنوان سه «توپولوژی» اصلی دستگاه نیز میشناسند. بدون شک ساختار و نوع مدار هر یک از این یو پی اسها با یکدیگر متفاوت است و در نتیجه عملکردی متفاوت نیز از خود نشان میدهند.
برای آشنایی بیشتر شما با این سه نوع توپولوژي، ما نقشه مدار هر یک را همراه با توضیحات، آماده کردهایم؛ با ما همراه باشید.
راهنمای مطالعه
یو پی اس با سیستم تبدیل یگانه (Single-conversion)
سادهترین نوع در بین توپولوژیهای دستگاه یو پی اس به شمار میرود. زمانی که برق شهری به دستگاه متصل باشد، یو پی اس تنها جریان AC را از خود عبور داده و وارد مدار تجهیزات متصلشده میکند. در مقابل، زمانی که برق شهری قطع شود، یو پی اس از اینورتر داخلی خود برای تامین جریان مورد نیاز استفاده میکند. در چنین مواقعی، دستگاه منبع ورود جریان AC را نیز مسدود میکند تا هیچگونه خللی در عملکرد ایجاد نشود.
تا زمانی که جریان برق AC مجددا متصل نشود یا به حالت طبیعی خود بازنگردد، یو پی اس جریان مورد نیاز را از باتری تامین خواهد کرد. البته در صورتی که ظرفیت باتری نیز به طور کامل مصرف شود، باز هم همین اتفاق خواهد افتاد. از جمله معروفترین انواع یو پی اس که با سیستم تبدیل یگانه کار می کنند، میتوانیم به این دو مورد اشاره کنیم:
یو پی اس لاین اینتراکتیو (line-interactive)
دستگاه یو پی اس لاین اینتراکتیو، قابلیت آن را دارد که قبل از ورود جریان برق به باتری، آن را تثبیت کند؛ در صورتی که جریان بیش از حد زیاد یا کم باشد، یو پی اس میتواند آن را اصلاح کند. اصلیترین منبع برای تامین جریان تثبیتشده در این مدل، برق باتری است. در صورتی که باتری در مدار نباشد یا تخلیه شده باشد، خبری هم از جریان تثبیتشده نخواهد بود.
برای استعلام قیمت و مشاوره برای خرید انواع یو پی اس، استبلایزر و باتری یو پی اس می توانید با تیم پشتیبانی تجهیز آرمان در ارتباط باشد.
یو پی اس استندبای یا آفلاین (standby)
دستگاه یو پی اس آفلاین را میتوان سادهترین نوع یو پی اس موجود دانست؛ این نوع در صورت قطعی جریان برق یا بروز هرگونه نقص یا نوسان در ولتاژ، جریان ورودی به دستگاههای الکتریکی متصل را قطع میکند تا منبع مشکل را شناسایی کند. زمانی که منبع مشکل شناسایی شد، دستگاه بر روی برق باتری سوییچ خواهد کرد. به همین دلیل است که مدت زمان سوییچ بین برق باتری در این مدل، طولانی است.
یو پی اس با سیستم تبدیل دوگانه (Double-conversion)
دومین توپولوژي دستگاه یو پی اس، یو پی اس با تبدیل دوگانه است. همان طور که از نام آن نیز به خوبی پیداست، دستگاه جریان برق داخل سیستم خود را دو بار تبدیل میکند. بار اول زمانی است که جریان برق شهری وارد دستگاه میشود؛ این جریان ابتدا به بخش رکتیفایر رفته و از AC به BC تبدیل میشود و سپس به بخش اینورتر خروجی انتقال داده میشود.
اینورتر نیز قبل از آنکه جریان را از یو پی اس خارج و وارد دستگاههای متصل کند، مجددا آن را به جریان AC تبدیل میکند. این تبدیل دوگانه میتواند جریان و ولتاژ خروجی دستگاه را کاملا اصلاح کرده و از هرگونه نقص و نوسانی پاک کند. به همین دلیل میتوان گفت که برای دستگاههای حساس نسبت به تغییر ولتاژ، این توپولوژي بهترین گزینه است.
در زمان عملکرد طبیعی دستگاه، زمانی که جریان برق شهری متصل باشد، دستگاه همواره جریان را دو بار تبدیل میکند و سپس به دستگاههای الکتریکی متصل، ارائه میدهد. زمانی که جریان برق ورودی به یو پی اس قطع شود، رکتیفایر از مدار خارج شده و خاموش میشود؛ آنگاه تمام جریان خروجی برای دستگاههای متصل، از طریق باتری تامین خواهد شد. تامین برق از باتری تا زمانی صورت میگیرد که جریان برق شهری مجددا وصل شود، یا اینکه ظرفیت باتری به کلی تخلیه شود.
گفتنی است که مدت زمان سوییچ بر روی برق باتری در این توپولوژی بسیار سریع است و میتوان آن را نزدیک به صفر دانست. یو پی اس آنلاین، معمولا معروفترین نوع از این دستگاه است که از سیستم تبدیل دوگانه استفاده میکند. در تصویر زیر میتوانید نقشه مدار این سیستم را مشاهده فرمایید:
یو پی اس با سیستم تبدیل چندگانه (Multi-mode)
پیشرفتهترین توپولوژي یو پی اسها را میتوان در این نوع پیدا کرد. سیستمهایی که از فناوری تبدیل چندگانه استفاده میکنند، معمولا ترکیبی از دو مورد قبلی هستند؛ یعنی هم ویژگیهای توپولوژي یگانه را دارند و هم دوگانه. علاوه بر استفاده از ویژگیهای هر دو نوع به صورت همزمان، بازدهی و کارایی قابلیتهای آنها نیز تا حد زیادی تقویت شده است.
از جمله مهمترین ویژگیهای سیستمهای تبدیل چندگانه، میتوانیم به موارد زیر اشاره کنیم:
- در زمانی که جریان برق به صورت عادی برقرار است، این سیستم به صورت لاین اینتراکتیو یا همان تبدیل یگانه عمل میکند. این کار باعث میشود که اول از همه در مصرف انرژی و هزینهها صرفهجویی شود و دوم اینکه، جریان ولتاژ خروجی از دستگاه در بازهای امن و ثابت باقی بماند از هرگونه نقص و نوسان عاری باشد.
- زمانی که جریان AC ورودی به دستگاه دچار اختلال شود یا به کل قطع شود، دستگاه به حال تبدیل دوگانه در میآید. جریان AC ورودی کاملا اصلاح میشود و از ورود آن به دستگاههای الکتریکی متصل به یو پی اس، ممانعت میشود.
- در آخر، زمانی که کنترل جریان خروجی از یو پی اس از حد توان تبدیل دوگانه نیز خارج شود، دستگاه جریان ورودی AC را به کل قطع خواهد کرد. در چنین مواقعی جریان مورد نیاز به طور کلی از باتری تامین خواهد شد. اگر برای اتصال برق مجدد از ژنراتور استفاده شود، یو پی اس بر روی حال لاین اینتراکتیو (با بازدهی بسیار بالاتر) باز میگردد تا جریانی تثبیتشده برای دستگاههای متصل فراهم کند.
توپولوژی چندگانه با این هدف طراحی شده است که کارایی، بازدهی و محافظت الکتریکی را به بیشترین میزان ممکن برای کاربران فراهم کند. زمانی که این دستگاه در شرایط عادی باشد، میزان بازدهی و محافظت آن در بالاترین حالت ممکن خواهد بود؛ اما زمانی که مشکلی رخ دهد، مقداری از بازدهی آن فدای بالا بردن میزان محافظت خواهد شد.
در تصویر زیر میتوانید نقشه مدار یو پی اس با سیستم تبدیل چندگانه را مشاهده فرمایید:
کلام آخر
آشنایی با نقشه مدار یو پی اس، میتواند راهحل خوبی برای آگاهی و درک بیشتر از کارکرد این دستگاه باشد. ما در این مقاله، سادهترین نقشه مدار الکترونیکی از سه نوع اصلی توپولوژی دستگاه یو پی اس را در اختیار شما عزیزان قرار دادیم. بهعلاوه در کنار آن، از ماهیت و نحوه عملکرد هر یک نیز برای شما حرف زدیم.
اگر قصد خرید یو پی اس یا نیاز به خدمات تخصصی در این زمینه دارید، متخصصان ما در تجهیز آرمان در خدمت شما خواهند بود. تجهیز آرمان با سالها سابقه فروش دستگاه یو پی اس، باتری یو پی اس و استبلایزر در شهر شیراز، از جمله بهترین مراجع برای شما عزیزان به شمار خواهد رفت. شما میتوانید با تماس با کارشناسان ما، از مشاوره رایگان بهرهمند شوید.
تلفن ثابت : ۰۷۱۳۲۳۶۳۳۸۴ – ۰۷۱۳۲۳۶۳۳۸۵ – ۰۷۱۳۲۳۵۵۴۴۷
فروش: ۰۹۹۳۷۶۵۷۲۰۶
خدمات پس از فروش: ۰۹۱۷۹۹۶۸۶۸۴
دسته بندی مطلب: تعمیر یو پی اس
سوالات متداول
دستگاه یو پی اس با سیستم تبدیل یگانه، با سیستم تبدیل دوگانه و سیستم تبدیل چندگانه، سه توپولوژی مهم دستگاه یو پی اس هستند.
یو پی اس لاین اینتراکتیو و یو پی اس آفلاین، مهمترین دستگاههایی هستند که از سیستم تبدیل یگانه استفاده میکنند.
سیستم تبدیل چندگانه، در حقیقت ترکیبی از سیستم تبدیل یگانه و دوگانه است؛ علاوه بر استفاده از قابلیتهای هر دو، بازدهی و کارایی این دستگاه نیز تقویت شده است.
1 thought on “نگاهی به نقشه مدار الکترونیکی یو پی اس”
نقشه مدار یو پی اس فاراتل هم مثل مدار ups بقیه هست. نقشه نصب یو پی اس رو خیلی خوب توضیح دادید. نقشه مدار الکترونیکی یو پی اس واقعا پیچیدگی زیادی نداره